Så dina första växter redan nu, vi har tipsen som får dig att lyckas!
Förodla grönsaker och blommor inne gör man för att få ut så mycket som möjligt av växterna. Eftersom Sverige har en relativt kort sommar måste man ge vissa växter försprång så att de ska hinna växa sig stora, blomma och mogna fram frukt.
Tips! Har du växter i pallkrage? Läs mer om hur du ska gödsla då.
Det är egentligen ganska enkelt: du sår frön i någon slags kruka eller behållare inomhus, förvarar dem i fönsterkarmen eller annan ljus plats och flyttar ut när vädret och temperaturen tillåter! På fröpåsar kan man alltid läsa om just den plantan lämpar sig för att förså, och ungefär när man ska göra det. Vissa sorter kan man börja med redan nu! Vi listar ett par stycken och ger några generella tips som kommer hjälpa på vägen för att få till en lyckad förodling!
- Börja nu: tomat och chili växer långsamt och kan sås tidigt! Tomat brukar man grovt räkna att de växer 2 månader inomhus innan de får flytta ut. Då ska risken för frost vara helt borta, så det kan variera en hel del från norr till söder. Man får räkna baklänges två månader från när det brukar vara slut på nattfrost och är behagligare väder och börja då! Har man uppvärmt växthus kan man såklart börja ännu tidigare. Kronärtskocka växer långsamt och kan sås i februari, liksom paprika, rotselleri, verbena och begonia.
- Använd såjord! Vanlig planteringsjord kan innehålla för mycket näring och bli för starkt för fröna och kan göra att de gror sämre!
- Ljus är viktigt! För att inte plantorna ska växa sig långa, gängliga och bli ömtåliga måste de få mycket ljus. Extra växtlampor kan göra stor skillnad i vårt svaga vårvinterljus.
- Glöm inte vattna! Små plantbebisar är känsliga för uttorkning! Kolla varje dag. Ett hett tips är att använda speciella bevattningsmattor som suger upp vatten och håller jämn fuktighet.
- Ge inte upp! Ibland går det bara snett. Om inga av fröna gror, så ett gäng nya! Endast den som ger sig förlorar…!
Många sorter passar bättre att börja förodla senare, eftersom de växter fortare, och man vill inte få för stora, gängliga plantor på fönsterbrädan. Idealet är knubbiga, täta, gröna småplantor som växer kvalitativt och är stadiga. Dessa kommer ha bäst chans att klara sig när man sedan planterar ut dem utomhus. Här är återigen ljus A och O för att lyckas. Med extra tillskottsbelysning/växtbelysning är det mycket lättare att lyckas få stadiga, lägre plantor.
När fröerna man planterat har grott och kommit upp bildar de först två stycken så kallade hjärtblad. Dessa hjärtformade blad ser nästan likadana ut på de flesta växter. Först efter hjärtbladen har utvecklats sätter plantan sina första karaktärsblad. Dessa liknar bladen som plantan kommer ha som vuxen. När plantan har fått 2-3 karaktärsblad är det dags för omskolning, alltså att plantera den lilla plantan i ett större kärl.
Ska du plantera klemantis? Läs vår artikel om vad du ska tänka på för att lyckas.
Det är lätt att det blir många småplantor när man försår, och vissa sorter behöver man omskola två, eller till och med tre gånger innan temperaturen utomhus blivit varm nog för att plantera ut dem. Det kommer alltså gå åt en hel del planteringskärl, så här gäller det att vara fiffig och återanvända allt möjligt. Avklippta mjölkpaket är en klassiker, liksom tomma toarullar, som ju är av nedbrytbar papp så dem kan man plantera ut som de är, rakt ner i rabatten. Detta är fördelaktigt eftersom man på så sätt inte stör rotsystemet lika mycket. Likadant fungerar egenhändigt rullade småkrukor av tidningspapper.
Plastlådor som innehållit vindruvor eller små tomater är också utmärkta att plantera i. Bara fantasin sätter gränser för vilka kärl som går att återbruka till plantering. Kom bara ihåg att det bör finnas dräneringshål i botten så överskottsvatten kan rinna ut.
När plantorna kommit så långt att de omskolas är det också dags att börja ge dem en svag dos näring. Här fungerar Algomin Flytande Näring utmärkt, det är en flytande näring som blandas direkt i vattenkannan. Den innehåller alla viktiga näringsämnen som plantorna behöver för att utvecklas och är dessutom helt ekologisk och märkt med KRAV. Ge en halv dos (se doseringen på flaskan) ca en gång i veckan till småplantorna. Se upp med att låta överskottsvatten bli stående i kruka eller fat, som all organisk näring luktar stillastående pölar av näringen inte speciellt gott. Ser man till att direkt hälla av överskottsvattnet är det inget problem
Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!