Hoppa över innehåll

Föröka dina rosor med sticklingar!

Det finns tusentals rosarter och hybrider som varierar i storlek, form, färg och doft. Från små marktäckande rosor till stora klätterrosor och allt däremellan finns det en ros för nästan alla trädgårdar.

Att ta sticklingar från rosor är inte svårt, bara roligt! Du kan få ut flera stycken från en endaste liten planta, och på en sommar kan de små pinnarna växa till sig till små buskar om du planterar ut dem i trädgården! Vår trädgårdsexpert Jankov Månsson guidar hur man gör, steg för steg.

Läs även: Lär dig mer om rätt gödning till rosor och hur du tar hand om dem på bästa sätt här.

Till att börja med är hygienen viktig när man tar sticklingar. Allt måste vara noga rentvättat, både krukorna och redskapen du använder, annars är risken stor att du får in svamp och sjukdomar till de känsliga sticklingarna.

Jord: Använd Såjord, som också säljs under namnet Kaktusjord eller Sticklingsjord. Den är torvrik och innehåller vermikulit som gör jorden extra luftig, för att undvika att sticklingarna ruttnar.

Gör så här:

1. Fyll en ren kruka med jord och tryck till lätt, det ska vara luftigt men stabilt.

2. Klipp av en av rosens stammar, och klipp sedan av en bit precis ovanför ett blad så att du får en liten bit stam med ett blad och ett så kallat öga. Ögat är den lilla prick som sitter precis där bladet växer ut från stammen. Det är ögat som kommer utvecklas till en ny gren.

3. Var noga med att inte nudda den avklippta ytan med fingrarna, allt för att undvika att smuts, svamp och sjukdomar fördärvar sticklingen.

4. Gör ett litet hål med en blompinne i jorden i krukan och stick ner sticklingen och tryck till försiktigt. Sätt den nära krukans kant, där är det luftigast och varmast och bäst förhållanden för sticklingen att utveckla rötter. Du kan få plats med ett par, tre stycken sticklingar i samma kruka.

5. Vattna lite och sätt ner hela krukan i en plastpåse.

6. Andas ut i påsen och förslut. Den koldioxidrika utandningen är en extra gåva till sticklingen! Märk påsen, det är lätt att glömma sort efter några veckor!

Tips! Läs mer om rosor i vår artikel här.

Nu ska krukan stå med påsen tätt försluten några veckor. Den behöver inte luftas eller vattnas, den har allt den behöver. När du ser att ögat börjat utvecklas till en liten kvist kan du börja öppna plastpåsen gradvis, lite mer för varje dag, för att långsamt vänja sticklingarna vid vanlig temperatur. Nu kan du också börja gödselvattna sticklingarna med Algomin Ekologisk Näring en gång i veckan.

För att få en tät och fin ros bör man toppa den nya kvisten som vuxit ut, då grenar den sig. Fram på försommaren kan man plantera ut den i rabatten.

Vill du odla dahlior? Lär dig hur du lyckas i vår artikel här.

Gödsla med Algomin Start vid planteringen så får rosen bra förutsättningar att etablera sig. Gödsla under växtsäsongen med Algomin Trädgårdsgödsel, använd spettmetoden. För att rosorna skall behålla lystern i bladen och för att motverka sjukdomar (näringsbrist är en vanlig anledning till problem med rosor) kan man också ge en omgång Algomin Vackrare Rosor under sommaren.

Övervintra rosen genom att täcka över den där den står i rabatten med vit fiberduk. Alternativt jordslå den (gräv ner hela plantan) eller flytta in den i ett frostfritt garage eller liknande om du har den i en kruka.

 

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök