Hoppa över innehåll

Så enkelt undviker du vinterskador i trädgården!

Vintern är definitivt på väg, och med den kommer även risker för vissa skador på växtligheten i din trädgård. Här kommer några enkla knep och ticks som hjälper dig undvika vinterskador i trädgården!

Tips! Läs hur du gör för att vinterbeskära dina träd!

1. Förbered gräsmattan för vila.

Om det är möjligt – klipp gräset en sista gång, men inte för kort, utan låt det vara något längre än du brukar när du klipper. Man vill inte ha ett för långt gräs som lägger sig ner i tovor och eventuellt skapar grogrund för mögel, svampangrepp och rötskador, men inte heller en helstubbad matta där vatten lätt tränger in inuti de kort avklippta grässtråna och i värsta fall fryser och spränger stjälkarna. Kratta bort större lövmassor (lite gör inget om det ligger kvar) och fallfrukt. Latmaja/Latlasse kör gräsklipparen över löven så de finfördelas och låter dem ligga kvar som toppdress.

2.  Höstgödsla träd, buskar och perenner

En giva kvävefattig gödning som istället är rik på kalium och fosfor ger växterna ett gott stöd att livnära sig på över vintern och en buffert att ta till när de sätter igång att växa till våren. Kalium och fosfor stärker rotsystem och strukturen/stommen hos stjälkar och grenar, och gör således växten stabil inför påfrestningar av snö, regn, vind och kyla. Läs mer om vårt höstgödsel Algomin Prunkande Trädgård.

3. Skydda stammar från gnagare!

När snötäcket ligger tjockt är det risk att kaniner, sorkar och andra gnagare kommer och kalasar på stammarna på dina träd och buskar, vilket i värsta fall faktiskt kan döda ett träd. Sätt upp skydd runt stammarna redan nu! Och tänk på att skyddet måste sträcka sig ända ner till marken, annars kan man få en obehaglig överraskning på våren då snötäcket smälter och man upptäcker att någon i lugn och ro gnagt där under. Läs mer om hur du skyddar dina träd och buskar från gnagare i vår artikel här.

4. Bädda in rabatterna.

Du vill inte ha för tjockt lövtäcke på din gräsmatta (eftersom gräset därunder kan kvävas och ruttna), men i rabatterna gör löven bara nytta! Kratta dem dit, täck all bar jord med löv och riktigt bädda in växterna inför vintern (men täck dem inte fullständigt, de behöver ljus och luft också). Förutom att verka som ett skyddande täcke kommer också löven på sikt multna och tillföra fint organiskt material till jorden i rabatterna.

5. Kupa rosorna.

Rosor är ofta extra känsliga för vinterskador – de flesta är ju inte ursprungligen menade att växa i vårt kalla, fuktiga klimat. För att hjälpa rosorna klara vintern kan man kupa dem, dvs kratta/skrapa upp jord kring rosens bas och gärna lägga ett lager med löv runt omkring också.

Vill du ha fler tips på vad du kan göra i trädgården på vintern? Läs vår artikel här.

6. Håll koll på snön på tunna grenar!

Hurra – det snöar! Men glöm inte att häckar, buskar och unga träd med tunna grenar kan råka illa ut om det kommer mycket tung, blöt snö på en gång. Gå en runda i trädgården och skaka av snön från utsatta grenar innan de knäcks.

 

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök