Hoppa över innehåll

Så klipper du bäst din gräsmatta!

Att klippa gräset på rätt sätt är A och O för att få en välmående gräsmatta. Enkelt förklarat gillar gräset att bli klippt, bara det inte blir för hårt tuktat. Här är några råd som man kan ha i åtanke.

Hur ofta ska man klippa?

Gärna en gång i veckan under säsong, klipper man ofta stimulerar man gräset att sprida sig och får på så sätt en tät och fin gräsmatta.

Psst! Ta del av nyckeln till att få den grönaste gräsmattan – gödsla två gånger!

Hur kort ska man klippa gräset?

Första gången kan man klippa på klipparens högsta nivå, för att sedan successivt sänka till önskad nivå. Kom bara ihåg att aldrig klippa bort mer än en tredjedel av gräsets höjd! Där under är gräsets tillväxtzon som man inte bör skada. Blir gräsmattan gul efter klippning kan det bero på att man klippt för kort.

Hur ska jag klippa en gräsmatta som växt sig på tok för hög, utan att skada tillväxtzonen?

Klipp ned den successivt, steg för steg.

Läs mer om hur du använder Algomin spridaren här!

Ska man låta gräsklippet ligga kvar efter klippning?

En smidig lösning är att ha en klippare med mulcherfunktion, som finfördelar gräsklippet direkt och sprider ut det samtidigt som man klipper. Gräsklippet blir finfin näring till gräsmattan. Även om man saknar mulcherfunktion kan man låta gräsklippet ligga kvar, men man får se upp så det inte lägger sig i klumpar. Då kan klippet mögla och ge fula fläckar i mattan. Sprid ut eventuella klumpar med foten eller en kratta. En del föredrar klippare med uppsamlare för att lägga gräsklippet någon annanstans, exempelvis som näring i trädgårdsland och rabatter.

Vilken gräsklippare är bäst?

Smaken är som baken… Och olika gräsklippare passar olika bra till olika trädgårdar. På en liten gräsplätt kan det fungera utmärkt med en handjagare, medan stora mattor kanske kräver åkgräsklippare. Det viktiga är att hitta den som passar just Din trädgård och Din arbetsstil bäst!

Robotgräsklippare, som på bilden ovan, blir allt mer populära bland svenska villaägare. Förespråkarna hävdar att det finns många fördelar: de är tysta, miljövänliga, självgående och klipper ofta, något som gräsmattan mår finfint av. Än så länge är de relativt dyra att införskaffa, och man missar ju motionen… vad tycker du?

Kan du gödsla din gräsmatta för mycket? Ta del av svaret i den här artikeln.

 

Vill du ha fler tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök