Visst är det trist när man kommer ut för att skörda sin egenodlade sallat och någon annan hunnit före och tagit sig både en och två munsbitar? Vissa år tycks det som om nästan hela sallat- och kålskörden försvinner på grund av olika skadedjur.
Tips! Läs även: Odla späda och nyttiga småblad
Vem är det som äter?
Det kan vara många olika skadedjur som ger sig på dina bladgrönsaker. För sniglar är de späda bladen en riktig delikatess, men det kan även vara jordloppor eller kålfjärilens larver som ger sig på grödorna. Just kålfjärilar (som man kan misstänka av namnet) älskar att lägga sina ägg på olika typer av kålblad, och när larverna kläcks smaskar de snabbt i sig av härligheten runt omkring sig.
Vad kan man göra?
Vi på Algomin förespråkar en naturlig, giftfri odling. Vi skulle aldrig få för oss att spraya någon typ av kemiskt insektsdödande medel på grödor som vi sen själva ska äta. Det finns andra sätt att komma runt problemen med skadedjur, som är vänligare mot både djur, natur och oss människor!
- Odla under fiberduk/nät: Det kanske inte är det snyggaste sättet, men kan inte kålfjärilen komma åt plantorna och lägga sina ägg så blir det heller inga angrepp! Helst ska duken/nätet ligga över grödorna nästan hela odlingssäsongen, fram till skörd. Man behöver ändå kolla till plantorna där under då och då så att ingen liten larv sluppit in. Man kan med fördel rigga upp små ”tält” med hjälp av pinnar, ställningar som finns på marknaden eller hemmabyggen.
- Förodla småplantor inne: om sallat- eller kålplantorna hunnit komma upp en tio centimeter och är friska och kraftiga när de planteras ut tål de ett angrepp betydligt bättre än om man sår direkt utomhus.
- Så inte för tätt! Förutom att plantorna konkurrerar om både näring, utrymme och solljus om de står för tätt är det också lättare för sniglar och larver att gömma sig om bladen bildar en tät djungel.
- Skäm bort dina plantor! Växter som kämpar för sin överlevnad har inte många krafter kvar att stå emot angrepp. Om du grundgödslar bra före utplantering (med ex Algomin Prunkande Trädgård) och ser till att plantorna inte torkar ut, blåser sönder eller steks i obarmhärtig sol under sommaren kommer de klara sig mycket bättre mot angrepp. Sallat är inte den mest näringskrävande grödan i landet, men kan gott få sig en näringsvattning någon gång under tillväxtperioden (ex med Algomin Flytande Näring)
- Ha tålamod och is i magen! Vissa angrepp blåser över även om man inte gör något. Du kanske förlorar några av svartkålens blad till larverna i juli, men i september har larverna blivit fjärilar och dragit vidare och i bästa fall har dina plantor fortsatt att växa och producerar nu nya friska blad! Lite svinn får man räkna med i den naturliga och ekologiska trädgården!
Vill du bli självförsörjande på sallad? Lär dig hur i vår artikel här.
Lär dig odla boveteskott – nyttigt och enkelt!
Lycka till med odlingarna!
Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!