Hoppa över innehåll

Samla egna fröer – bra för miljö och plånbok!

Har du blommor och grönsaker som står och vissnar i trädgården och kökslandet? Då är chanserna goda att du också har en massa mogna frön att plocka, spara, torka och lägga undan inför nästa års sådd!

Visste du att du inte behöver springa och köpa nya fröpåsar varje vår? En hel del fröer kan du faktiskt samla in själv, utan att vara odlingsexpert! Att samla in egna fröer inför kommande odlingssäsonger är inte bara bra för plånboken, det är också ett bra miljötips. Dels eftersom de allra flesta av oss hobbyodlare inte använder gifter i trädgården, så fröerna från våra egna växter blir automatiskt ekologiska. Dels för att ju mindre vi konsumerar generellt, ju mindre tär vi på vårt jordklot.

Nyfiken på att odla ekologiskt? Ta del av våra tips och råd här.

Hur ska man samla egna fröer?

Det man får göra är att låta växterna gå i blom, blomma över och bilda sina frön – och sedan är man där och plockar av dem. När det gäller vissa växter är detta ganska naturligt. Som ringblommor exempelvis. Det enda man ska tänka på är att inte städa bort de vissna blomhuvudena utan låta dessa står kvar, och när blommorna förvandlats till bruna, torra bollar så skördar man fröna!

Och samma princip fungerar för grönsaker. Låt exempelvis ett par skidor av brytbönorna eller sockerärtorna sitta kvar tills de torkat så har du utsäde till nästa år!

Läs även: Därför ska du odla blommor i trädgårdslandet

Samla egna frön från blommor – gör så här:

Så länge fröna är stora är det hur enkelt som helst! Bara låt dem sitta kvar på plantan tills de är riktigt torra, och plocka sen av dem och lägg i ett kuvert eller liknande och stoppa undan på mörk och torr plats till våren! Är fröna mindre, som exempelvis hos fingerborgsblomma eller akleja, är det lättare att plocka hela den vissna blomman, låta den torka till ännu mer inomhus på ett fat och sedan ”slå” eller skaka av fröna ner i ett kuvert eller liknande.

Med grönsaker gör du likadant. Här är det vaxbönor som vi låtit växa sig för stora för skörd (de blir trådiga att äta då), och istället låtit sitta kvar på plantan så länge att skidorna gulnat och börjat bli lite prassliga och torra.

Under det torra höljet gömmer sig de vackra bönorna, som själva inte har torkat och hårdnat helt än, utan har kvar en viss spänst.

Dags att plantera vårlökar? Läs vår artikel här om hur du lyckas!

Spara bönor till utsäde – gör så här:

Pilla ut de bönor som lätt släpper ur sina skidor och lägg att torka på ett fat inomhus i ett soligt fönster. Skidor som inte riktigt släpper taget om bönorna, som fortfarande är för färska, kan läggas som de är och torka. Titta bara till fatet ibland så där inte ligger någon fuling och börjar ruttna, släng bort dessa.

Efter några dagar eller veckor beroende på skicket när de skördades har bönorna blivit riktigt torra och hårda. Nu kan de sparas på torr och mörk plats för att användas till utsäde till nästa vår!

Tips att tänka på!

  • Ta inte frön ifrån sorter som har F1 i namnet. Dessa är hybrider som avlats fram för att producera bra, men deras frön är ofta väldigt opålitliga och dåliga.
  • Vissa grönsaker blommar inte förrän på sitt andra levnadsår, exempelvis morötter.
  • Förvara fröerna torrt och svalt.
  • Märk upp kuverten, burkarna eller påsarna du sparar frön och utsäde i! Det är lätt att tro att man ska komma ihåg vad för slags frön det är, men man glömmer otroligt mycket snabbare än man tror…

 

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök