Ibland är det slump och nödlösningar som leder fram till nya idéer och lyckade projekt. Så var det i det här fallet. När vi i våras skulle förgro sallad råkade det bara finns stora 5-literskrukor hemma, så salladsfröna hamnade i dessa. Till en början kändes det som ett väldigt slöseri med massa jord för de små späda bladen som kom upp, men allt eftersom salladsplantorna växte insåg vi att det nog inte var en så dum lösning ändå!
Tips! Läs även: Odla späda och nyttiga småblad
Stadig ström av sallad i fönstret
Allt eftersom salladen växte skördade vi successivt bladen genom att nypa av dem strax ovan jordytan. Genom att skörda på detta sätt stimulerar man plantorna att producera nya blad. Vi har nu haft krukorna med sallad i nästan tre månader, hela tiden skördat sallad, och de visar ännu inga tecken på att tackla av, eller ens sakta ner produktionen! (De röda bladen ovan är rödbeta ’Bull’s blood’, utmärkt att odla för bladens skull!) Från början var tanken att de skulle planteras ut i trädgården, men nu får de stanna kvar i fönsterkarmen, det är alldeles för smidigt och praktiskt att kunna plocka sina salladsblad direkt till tallriken! Tack vare de stora krukorna har plantornas rötter gott om plats, och jorden i krukan torkar inte ut i första taget.
Ta även del av vår artikel: SÅ undviker du angrepp på sallat och kål.
Rolig färdigblandad salladsmix
Vi använde ett par olika färdigmixade salladsfrösorter. I krukan ovan växer mixen Fedco Green Mix, en ekologisk mix från Runåbergs fröer som bland annat innehåller bet- och mangoldblad, rucola, körvel, krasse, flera asiatiska blad, cikoria och röd- och vit grönkål. Denna mix är verkligen spännande och kul, rätt som det är får man något riktigt starkt och smakrikt blad på tungan!
Växtbelysning ger kvalitet
Något som definitivt har påverkat salladens produktivitet och kvalitet är att vi de första veckorna/månaderna odlade den under extra växtbelysning. Det har gjort att plantorna är kompakta och stabila istället för att bli långa, tunna och gängliga som de tenderar bli om de får för lite naturligt ljus. Några krukor har stått under LED-belysning från Venso Ecosolution och någon under lågenergiväxtlampor i Hasselfors Gardens Gröna Lampan.
I mixen Fedco Lettuce Mix, också från Runåbergs fröer, ingår en fin blandning av sallater: Black Seeded Simpson, Salad Bowl, Red Salad Bowl, Cracoviensis, Strela Green, Antares, Really Red Deer Tongue, Devil’s Ear, Royal Oakleaf, Hyper Red Rumpled, Rossimo, Flashy Butter Oak, Italienisher, Speckled Amish, Nancy, Jericho, Anuenue. Mycket grönska och stora blad!
Lär dig odla boveteskott – nyttigt och enkelt!
Ekologisk näring ger nyttiga blad
Ungefär en gång i veckan gödselvattnar vi salladskrukorna med Algomin Flytande Näring. Det är viktigt att tillföra näring regelbundet när man skördar så mycket som vi gör här. Annars blir jorden snabbt tömd på näringsämnen, och plantorna kommer inte klara att sätta så mycket nya blad. De skulle också innehålla mindre näringsämnen, och vi vill ju att vår sallad ska vara fylld med nyttigheter!
På detta sätt har vi nästan kunnat vara självförsörjande på sallad till maten, och då äter vi gröna blad både mycket och gärna! Det ska bli spännande att se hur länge salladskrukorna håller ut. Det blir väl att frakta med dem på semestern i sommar!
Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!