Vi är många som längtar efter att solen ska komma och värma oss en smula så här i kalla vintern, men det finns en baksida med starkt soliga dagar när temperaturen ligger under noll grader. Vintergröna växter som lagerhägg, buxbom, rhododendron och barrträd kan ta stor skada av solstrålarna.
Ta del av fler knep på hur du undviker vinterskador i trädgården här.
Anledningen är att när vårvintersolen börjar gassa på barr och blad uppstår avdunstning av vattnet inne i växten. Växten försöker kompensera detta genom att suga vatten från den frusna marken, vilket inte går såklart. Resultatet blir att blad och barr torkar ut och blir bruna. I värsta fall kan hela växten frystorka och dö.
Förra året, 2013, hade vi en kall och sen vår med tjäle kvar i jorden långt fram på vårkanten. Detta resulterade i att många växter tog mycket stryk. I Botaniska Trädgården i Göteborg dog många växter, bland annat vinca minor och rhododendron, och botanikern Henrik Zetterlund konstaterade att det var ”den djävligaste våren någonsin”.
Läs även: Skapa din egen dörrkrans!
Hur ska man då göra för att skydda vintergröna växter?
Ett sätt att hindra de vintergröna växterna från att börja avdunsta sitt vatten är att täcka dem och skydda dem från solbelysningen. Det kan man exempelvis göra med fiberduk. Man kan också ta gamla lakan eller vad man har tillgängligt, men kom ihåg att ta ljust täckmaterial, lägger man över något mörkt värmer solstrålarna upp utrymmet under täcket och växten därunder får det alldeles för varmt.
Läs mer om vintergröna växter till trädgården här.
Det kan absolut vara värt att bädda in en rhododendronbuske på en utsatt plats i några lager fiberduk. Lägre växter som vinca minor kan man täcka med granris och löv.
Och så håller vi väl tummarna allihop att våren inte blir lika sen som förra året utan gör entré med buller och bång när den ska!
Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!