Det finns väl inte en trädgårdsmänniska som inte har utstött äcklade utrop vid åsynen av en Arion lusitanicus, Spansk skogssnigel, eller MÖRDARSNIGEL som vi oftast kallar dem. Sedan de bruna, slemmiga djuren gjorde sitt oväntade intåg i svenska trädgårdar för ett par år sedan har metoderna att ta kål på dem vuxit sig nästan lika många som sniglarna. Ingen metod har dock tyvärr visat sig vara den universallösning för att stoppa mördarsniglarna som de så ofta lovar. Det verkar som om sniglarna är här för att stanna, och det kommer bli ett utdraget krig.
Har du fått mossa i din gräsmatta? Läs mer om hur du får bort mossa här.
Hur ska man då bekämpa odjuren bäst?
Många trädgårdsexperter hävdar att bäst resultat ger användandet av nematoder. De mikroskopiskt små rundmaskarna köps som ett medel på välsorterade planskolor eller beställs över nätet. Medlet blandas med vatten och vattnas ut på våren. De små nematoderna angriper sniglarna och infekterar dem med en bakterie som dödar dem inifrån. Det bästa sättet sägs vara att samla ihop ett gäng sniglar och infektera dem genom att lägga dem i en hink med nematodvatten, och sedan släppa ut dem igen i trädgården. När de sedan dör blir de uppätna av sina kamrater, som då också blir smittade, och det blir så småningom en dominoeffekt. Dock bör man göra detta på våren då nematoderna framförallt är effektiva på de lite mindre sniglarna.
Det finns som sagt många andra knep att ta till, och varje odlare har sin favorit. Vi tänkte bjuda på ett ”latmansknep” som visade sig fungera oväntat bra! Men kom ihåg, det som funkar hos en, kanske inte funkar hos en annan… Vi lovar inget! Men det kan vara värt att prova!
Vi gjorde helt enkelt så att runt omkring pallkragar och odlingslådor som tidigare varit nerlusade av sniglar lade vi rand med vanlig sandlådesand! Cirka en decimeter bred, och så tjockt att gräset blir täckt (på bilden har gräset hunnit växa upp, och det är dags att fylla på med sand). Som bekant så gillar inte sniglarna att krypa på vissa underlag, och sand verkar vara ett av dem. Inte en snigel i lådorna på flera veckor! Nästa säsong tänker vi göra tricket lite mer ordentligt genom att gräva bort grässvålen närmast lådorna och lägga markduk och sedan sand. Men visst är det skönt när även latmajas metod hjälper!?
Vill du ha fler tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!