Hoppa över innehåll

Växtbelysning ger sådden en extra kick!

Växtbelysning kan vara oumbärligt vid flera tillfällen, exempelvis när man drar upp plantor från frö på våren/försommaren. Då är det väldigt vanligt att ens små tomatbebisar blir långa, tunna och gängliga snarare än korta, knubbiga och täta, som man vill ha dem. Anledningen är för lite ljus, och med hjälp av växtbelysning kan man lättare lyckas få bra småplantor.

Är våren på gång? Läs vad du kan göra i trädgårdslandet!

Håll reda på Kelvin (k)!

Ett begrepp man bör lägga på minnet när man börjar botanisera bland belysning är Kelvin (k), som enkelt uttryckt är ett mått på ljusets färgtemperatur. Hög Kelvin motsvarar blåa toner och låg motsvarar röda. Dagsljus ligger på runt 5000k. En ljustemperatur på runt 6500k brukar man säga är bra för en växt i tillväxt. Men måste man då köpa specialanpassade växtbelysningar för att få rätt ljus till sina växter? Nej! Vanliga lågenergilampor på 4000k, och daylightrör på 6500k fungerar ypperligt de med! Man kan exempelvis använda en vanlig skrivbordslampa med en lågenergilampa, men man ska aldrig använda glödlampor eller lågenergilampor med ett väldigt lågt k-värde.

LED-lampor för växter kommer starkt

Något som seglat upp som en spännande nykomling de senaste åren är växtbelysning med LED-lampor. Det finns flera orsaker till varför många förespråkar LED-belysning till sina växter framför lysrör och lågenergilampor anpassade för växter.

  • Med LED kan man anpassa ljuset exakt efter vad växterna behöver, vilken typ av ”färg” eller våglängd på ljuset. Det varierar beroende på om man vill dra upp växter från frö, om man vill få dem att blomma, eller bara ge stödbelysning under vinterhalvåret. Med LED kan man anpassa detta exakt.
  • I och med möjligheten att anpassa ljuset blir LED-lampor mer effektiva, det blir inget ”spill-ljus” som växterna inte behöver.
  • De har mycket lång livslängd, mellan 30 000 till 50 000 timmar, eller ungefär 10 år beräknas lamporna fungera till 100 % av sin kapacitet. Därefter avtar ljusstyrkan, men lampan kan fortsätta fungera ett tag till.
  • Innehåller inte kvicksilver som lågenergilampor, därmed mer miljövänliga.

Snygga designlampor som gör växter glada

Kanske man mest vill använda sin växtbelysning som ett stödljus till befintliga krukväxter och bryr sig mer om hur själva lampan/armaturen ser ut och passar in i hemmet? Det kommer fler och fler designade växtbelysningar, Hasselfors Garden var tidigt ute med sin snygga Gröna lampan (bilden ovan). Laddad med energilampor med ett varmvitt ljus kan den fungera som mysbelysning i hemmet året om, och samtidigt ge växterna som huserar under den bra förutsättningar. Prefekt om man vill ha krukväxter en bit in i ett mörkt rum! Det går såklart också bra att skruva i en lämplig växtlampa i en befintlig lamparmatur man har hemma.

Läs även: Odla sallad på balkongen – för dig som vill njuta av egenodlad sallad

Hur länge ska lampan vara tänd?

Beror på växt och temperatur i rummet. I en sval källare krävs kortare belysningstid. För sticklingar och frösådder rekommenderas 12-16 timmars belysning per dygn. Till övervintrande växter räcker det med 8-10 timmar per dygn. Använd timer så slipper du själv hålla reda på tiden!

Vill du odla mer ätbart? Läs hur du kan mogna tomater inne här.

 

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

Sök