Gräsmattan är i vilofas och behöver inget gödsel. Under viloperioden är det viktigaste att minimera eventuella skador på gräset så det är friskt och fint när våren kommer. Viloperioden innebär i stora drag att du ska låta gräsmattan vara och inte utsätta den för påfrestningar eftersom den inte har kraft att återhämta sig.
På vintern kan du även kalka gräsmattan om jorden i din trädgård är kemiskt sur, det vill säga att den har lågt pH-värde. Sur jord gör att mossa trivs. Genom att kalka gräsmattan kan du höja pH-värdet till 6–6.5, vilket gör att gräset trivs bättre än mossan. Du kan sprida ut kalken direkt på snön, då följer den med ner i jorden när snön smälter.
Om det kommer mycket snö på gräsmattan kan du borsta bort den, eftersom tung snö kan trycka ner gräset och orsaka skador, särskilt om det fryser och blir is. För att förhindra att få isbränna i gräsmattan måste man hacka i isen så att syret kan tränga ner till gräsets rötter.
Den svenska vintern kan vara oförutsägbar, speciellt i de nedre delarna av landet då det skiftar mellan tö och is. Om din gräsmatta tenderar att bli vattenmättad vid tö, se till att det finns tillräcklig dränering. Stående vatten kan vara skadligt för gräset.